середа, 6 січня 2021 р.

 Наближається Різдво Христове - одне з найбільших релігійних свят, традиції якого сягають у глибину століть.
 Та чи все ми знаємо про історію та особливості святкування народження Сина Божого?
   Чому Різдво і 25 грудня, і 7 січня?

    У четвертому столітті, коли католицька церква визнала Різдво офіційним святом, з ініціативи папи Юлія І датою Різдва Христового було вибрано 25 грудня. Бо вважали, що Ісус Христос, згідно з пророцтвами, народився під час зимового сонцестояння, у найкоротший день на землі. Святий Августин стверджував, що народження Христа символізує сходження сонця. 
А перше святкування Різдва Христового відбулося 25 грудня 354 р. н.е.
Спочатку Різдво відзначалося 25 грудня усіма християнськими церквами, але в 1582 році Римський Папа Григорій ХІІІ прийняв рішення перейти на григоріанський календар.
  Православна церква  відмовилася від нововведення і продовжила жити за юліанським календарем, і таким чином Різдво перемістилось на 2 тижні. 
  У незалежній Україні 7 січня 1991 року Різдво оголосили офіційним святом і неробочим днем. А 16 листопада 2017 року Верховна Рада проголосувала за неробочий день 25 грудня - Різдво Христово за григоріанським календарем, якого дотримується вся Європа.
  Чи існує Вифлеємська зірка і чому у неї 8 променів? 
Деякі отці церкви, наприклад, Іоанн Дамаскін, були впевнені, що символ Різдва Вифлеємська зірка була кометою, "хвостатою зіркою". Вісім променів Вифлеємської зірки символізують вічне життя. Шість днів Бог творив світ. Сьомий день триває від закінчення Творіння до Страшного суду. Після Страшного суду.
   Після Страшного суду настане восьмий день- вічне життя. 
  У Різдво за православною традицією ми вітаємося один з одним словами: 
" Христос народився!" І відповідаємо на ці сова : " Славимо Його!"
Напередодні, у Святвечір, всі віруючі звертаються одне до одного "Христос рождається!" - " Славімо Його!"
    Щасливого Різдва!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар