середа, 7 квітня 2021 р.

 8 квітня - Міжнародний день циган

   До циганів відносяться кілька десятків народностей. Тільки в країнах Європи їх чисельність складає більше 12 мільйонів осіб. 

   В Україні роми вперше з’явились у XV столітті. Вони переселилися сюди з країн Південної і Центральної Європи.

   Міжнародний день циганів був заснований на конгресі циган усього світу, що відбувся 8 квітня 1971 і зібрав представників 30 країн.

   Ромська меншина в Україні налічує майже 48 тисяч представників, найбільш чисельною вона є на Закарпатті, в Одеській та Дніпропетровській областях.       Традиційно роми проживають невеликими громадами і переважно уникають контактів з корінним населенням. Вони намагаються не втручатися у суспільне й політичне життя навколишнього оточення. Їм завжди був потрібен авторитет, який би їх підтягував, організовував. Такими авторитетами у ромів були і залишаються циганські барони – найавторитетніші, найвизнаніші, найрозумніші, на їхню думку, представники нації. 

  Роми ретельно зберігають свої звичаї та традиції, типові риси. Любов до кочового й незалежного життя у них така велика, що влітку коло свого житла вони часто ставлять шатро, де й живуть. Вони вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор, зокрема, у ділянці народної поезії (особливо казки), музики, танцю. Вони належать до народів, які легко сприймають елементи культури населення, серед якого проживають. Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу інших народів, зокрема, в Україні є вони у творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка та ін. Циган є традиційним персонажем української вертепної драми. Ряд українських народних пісень також пов'язані з циганами. Зокрема: "Ой на горі цигани стояли…", "Я сой Циган", "Заграй ми, цигане старий". 

 Традиційними зайняттями циган були ремесла: ковальство, столярство, лоткарство, виготовлення решіт і мандрівна торгівля; інші джерела їх заробітку – музика, співи і танці, також ворожіння. Цигани, завдяки своєму кочовому способу життя та постійному спілкуванні з кіньми, були чудовими знавцями цих тварин. Дуже високим був авторитет циган-конюхів і коновалів, до яких часто звертались за допомогою і добре платили за їх працю, адже вони добре зналися на повадках коней, лікували від багатьох хвороб, були прекрасними наїзниками. 

  Серед представників ромської національності та циганських метисів, так званих романо рат, є багато видатних вчених, письменників, поетів, композиторів, музикантів, співаків, танцюристів, акторів, боксерів, футболістів, істориків, художників.

  Блаженна мати Тереза – католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру 1979 року. Впродовж життя допомагала злиденним, хворим і сиротам. 

   Чарлі Чаплін – легендарний англійський та американський кіноактор і кінорежисер. Визнаний одним із найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією "Оскар". 

   Елвіс Аарон Преслі – славнозвісний американський співак і актор. Один із найуспішніших музикантів XX століття. 

   Іон Войку – знаменитий румунський скрипаль-віртуоз і диригент, засновник Міжнародного Фонду Іона Войку, що займається допомогою музично обдарованим дітям. 

  Маришка Вереш – голландська співачка, соліст групи "Shocking Blue". Її батько, Лайош Вереш, за національністю угорський циган.

  Матео Максимов – один з найпопулярніших циганських письменників, а також пастор-євангелик. Першим переклав Біблію циганською мовою. 

   Наталія Варакута – відома ромська поетеса. 

Пропонуємо згадати найвідоміші книги, героями яких є ці волелюбні люди – роми.

#Дитяча_бібліотека_імРибалка


Немає коментарів:

Дописати коментар