четвер, 21 березня 2024 р.

   "Поезія - це життя мови..."

  Всесвітній день поезії - свято, яке відзначається щороку 21 березня. Встановлено 1999 року ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО. Вперше відзначено 21 березня 2000 року.

   Протягом тривалого періоду становлення української держави, культура переживала нелегкі часи поневолення під ярмом різних факторів та епох. Незважаючи на це, поезія крізь віки надихала людей на боротьбу за краще життя, починаючи із Івана Котляревського і продовжуючи сьогоденням.     

   В українському календарі Всесвітній день поезії вперше з'явився у 2004 році і відзначають його на державному рівні. Любов українців до поезії не поступається ані французам, ані англійцям, ані італійцям. Адже самих лише народних пісень по всій Україні записано понад 500 тисяч! А ще були гнівно-журливі твори Шевченка, і революційні рядки Франка, і сентиментальні строфи Лесі Українки, і музичні вірші Тичини, сонети Рильського, пісні Малишка, містичні образи Богдана-Ігоря Антонича та модерні форми поезій Ігоря Калинця... "Поезія потрібна всім -  поети так само потребують читачів, як і читачі поетів..." - зазначила Ліна Костенко.

   Справжня поезія - безсмертна. Вона лікує, надихає, розчулює, смішить. Кажуть, що поезія - це голос істини, голос правди. Той, хто чує його, здатний піднятися на вершини духу, згуртувати націю, об'єднати людство.

   У Всесвітній день поезії вітаємо всіх майстрів поетичного слова! Бажаємо сповнення творчих задумів та мрій. Хай ваше слово буде завжди потрібним, лікує душу і приносить кожному читачу задоволення. а відтак  - буде вічним.

#деньпоезії 

#дитяча_бібліотека_імРибалка

#культура_розправляє_крила




Немає коментарів:

Дописати коментар