четвер, 18 березня 2021 р.

 

Небайдужа українка – Емма Андієвська.

Емма Іванівна Андієвська - українська письменниця, поетеса та художниця. Вона створила власний світ поетичних та художніх образів у високо індивідуальній манері. Філософські, духовні та містичні теми є головними у творчості Андієвської.

Емма Андієвська народилася у Донецьку 19 березня 1931 року. Батько письменниці був хіміком-винахідником, мати була агрономом за освітою і пізніше працювала вчителькою біології. Через дуже часті важкі хвороби, більшість шкільних предметів Емма Андієвська здавала екстерном. З дитинства Андієвська мала феноменальну пам'ять. Хворобливість дитини змусила родину у 1937 році переїхати спочатку до Вишгорода, а згодом - у 1939 році - до Києва. У дев'ятирічному віці майбутня письменниця перечитала найвідоміші твори світової літератури. Початок війни застав родину Андієвської  у Києві. Тоді ж загинув батько письменниці - його було безпідставно розстріляно радянською владою. У 1943 році діти з матір'ю виїхали на Захід. Родина жила в Берліні, Мюнхені, Парижі, Нью-Йорку.  Письменниця має американське громадянство. У 1957 році вона закінчила Український Вільний Університет.

Емма Андієвська зростала у російськомовному середовищі, проте ще у дитячому віці усвідомила власну українську ідентичність й прийняла українську мову, яку вперше почула у Вишгороді у віці шести років. Відтоді письменниця вирішила писати лише українською, яку вона сприймала як мову пригнічених. Завданням для себе авторка визначила «створити українську державу в слові». Пізніше, щоправда, для того, аби показати власну незалежність від мов, Андієвська написала декілька віршів англійською, німецькою та французькою мовами.

 Нині письменниця живе у Мюнхені (Німеччина) де  прожила там майже все життя, інтенсивно працює над своїми творами, але ні на хвилину не забувала про Україну, якій присвятила свою творчість.

        Емма Андієвська є автором близько 20 поетичних збірок, кількох романів, книжок новел і казок та 17 тисяч картин. За «Роман про людське призначення» одержала престижну міжнародну премію Антоновичів. Виставки її малярських робіт організовувалися у США, Канаді, Німеччині, Франції, Австралії, Бразилії, Швейцарії, а також - в Україні.

Українська письменниця в еміграції Емма Андієвська стала лауреатом Шевченківської премії з літератури 2018 року.

Емма Іванівна є однією з найвідоміших у світі українських мисткинь, а її роботи є своєрідні та неповторні і такі ж впізнавані, як і картини Марії Примаченко, Марка Шаґалла  чи Пабло Пікассо, з якими часто порівнюють твори Емми Андієвської.  Її картини виставлялися в багатьох країнах світу.

https://www.youtube.com/watch?v=RY7ZvZ1Byac

#єіменаієтакідати



Немає коментарів:

Дописати коментар