четвер, 29 квітня 2021 р.

Найбільш незвичні великодні яйця з усього світу

Любі друзі! 



    Невід’ємний атрибут Великодня – куряче яйце, майстерно декороване до головного весняного свята. Чому саме куряче яйце стало таким значущим атрибутом Світлого Христового Воскресіння і що воно означає? 
  Існує кілька теорій і біблійних легенд на цю тему. Найголовніше християнське сказання про великодній символізм яєць – це легенда про Марію Магдалину. Саме вона стала передвісником новини про воскресіння Ісуса. Так, коли її розповіді дійшли до самого імператора Риму – вона повідала йому диво, подарувала куряче яйце. Покладено було приходячи до правителя, підносити йому подарунок і кожен приносив йому те, що міг. Тиберій, почувши Марію, збунтувався торжеству Христа і заявив, що це неможливо рівно як перетворення білого яйця в червоне. Яйце в його руці моментально стало червоним.
    Розписувати або фарбувати курячі яйця до Великодня – давня традиція, що згодом дещо трансформувалась. Тепер до свята декорують гусячі, страусині, дерев’яні, скляні, пластмасові та шоколадні яйця. А різні країни світу мають власні техніки декорування Великодніх яєць.
   Давній звичай – дарувати пофарбовані у червоний колір яйця на Великдень. У християнстві яйце трактується як символ воскресіння, а червоний колір – кров розіп’ятого Христа. У слов’ян, до прикладу, яйце використовувалось не лише у великодніх обрядах, але і протягом року в сакральних, оздоровчих або захисних цілях.
   Однак, традиція прикрашати яйця в світі з’явилась раніше, аніж у слов’ян. Так, наприклад, прикрашені страусині яйця, віком близько 60 тис. років, знайшли у Африці. Розписані страусині яйця часто зустрічаються у похованнях древніх шумерів та єгиптян, віком ІІІ тисячоліття до н.е.
  Великдень вважається найважливішим християнським святом, а крашанки в сучасному світі вийшли за межі релігійної традиції і перетворилися в свого роду фетиш і справжні витвори мистецтва.
   
До вашої уваги презентація «Найбільш незвичні великодні яйця з усього світу»

 

Немає коментарів:

Дописати коментар