вівторок, 9 листопада 2021 р.

“Який я єсмь, таким мене й приймайте”

 11 листопада 2021 року  виповнюється  200 років від дня народження Федора Михайловича  Достоєвського (1821-1881) – одного з найвидатніших, найвпливовіших і разом з тим найсуперечливіших в російській літературі постатей другої половини ХІХ століття. 

  Свій творчий шлях він почав повістю "Бідні люди"(1846), яка принесла авторові популярність. 

  Літературна діяльність Достоєвського була перервана 23 квітня 1849 року арештом, пов'язаним з його участю у справі петрашевського гуртка. На суді йому було пред'явлене звинувачення у розповсюдженні забороненого листа В. Бєлінського до М. Гоголя і винесено вирок до страти. 22 грудня 1849 р. Достоєвський разом з іншими петрашевцями перебував у Петербурзі на Семенівському, в очікуванні смертної кари, але за кілька хвилин до страти її відмінили за високим розпорядженням. Ці десять страшних хвилин очікування смерті увійшли в творчість письменника як символи людських страждань і, зокрема, знайшли відображення у його романі "Ідіот". 

  Його творчість пройшла випробування століттями і залишилася в скарбниці кращих зразків світової літератури:роман"Злочин і кара",роман "Брати Карамазови","Ідіот", "Біси" та інші.

   Творча спадщина Достоєвського і сьогодні привертає увагу не тільки широкого кола читачів і літературознавців, а й філософів, юристів, психологів. У своїх творах Ф.М. Достоєвський, хоча втім і не тільки він один, ніс світу глибоко вистраждану досвідом поколінь істину – немає і не може бути такої мети, заради якої була б припустима жертва хоча б в одне людське життя, в одну краплю крові, в один дитячий мізинець.

  Філософія Ф.М. Достоєвського – це філософія гуманізму, що закликає до миру, єднання народів і благополуччя, бо пройнята почуттям любові до людини і невидимого болю за неї.

  Ніби звертаючись до своїх майбутніх читачів і дослідників, він щиросердно і мужньо сказав про себе: "Який я єсмь, таким мене й приймайте".

     9 лютого 1881 р. Достоєвський помер.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар