середу, 21 лютого 2024 р.

Міжнародний день рідної мови

   Щорічно Міжнародний день рідної мови відзначають 21 лютого. Історія цього свята офіційно розпочинаєтьс від 1999 року коли ЮНЕСКО прийняла рішення підтримати мовне різноманіття у світі.

   З кожним роком на планеті залишається все менше мов. Це пов'язано зі зникненням носіїв мови та втратою культури певного народу. Тому Міжнародний день рідної мови є чудовим приводом згадати про багатство та особливості своєї мови.

   Це свято, яке присвячене рідній мові та має особливу історію. Його заснування пов'язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан).

   У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення. Натомість більшість жителів Східного Пакистану послуговувалися бенгальською мовою. Таким чином,  протестувальники загинули, обороняючи рідну мову. З 1971 року, коли Східний  Пакистан став незалежною державою, в цей день згадують вбитих протестувальників, які стали народними мучениками.

   З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Свято розпочали відзначати у 2000 році.

   Історія боротьби українського народу за рідну мову є також нелегкою та кривавою. Однак рідна мова для нас є тим, що зігріває душу та серце.

  Пропонуємо дізнатися більше про особливості української мови у цікавих фактах:

  • Українська мова - єдина серед слов'янських мов, що зберегла кличний відмінок. Тому в нас є цілих сім відмінків.
  • Особливістю української мови є наявність великої кількості зменшувально-пестливих форм.
  • Найдовше слово має аж тридцять літер. Воно означає хімікат для боротьби зі шкідниками: "дихлордифенілтрихлорметилметан".
  • Найбільша кількість слів в нашій мові розпочинається на літеру "п", а найменша - на літеру "ф".
  • Риси української мови наявні ще в писемних пам'ятках ХІV - XV століття.
  • Українську мову забороняли близько 134 раз.
  Для знавців рідної мови пропонуємо вікторину:


#дитяча_бібліотека_імРибалка
#рідна_мова
#культура_розправляє_крила


Немає коментарів:

Дописати коментар